Dementie
Het WZC biedt een specifieke zorgaanbod voor ouderen met dementie. Deze omvat een totaalpakket van medische, verpleegkunde, paramedische en psychosociale begeleiding. Vanuit de belevingswereld, het levensverhaal, de mensen en de behoeften van de bewoner zoeken we naar een zinvolle tijdsbesteding om hen een optimale levenskwaliteit te bieden.
Onze doelstellingen t.a.v. personen met dementie:
- Belevingsgerichte, warme zorg. Het bieden van veiligheid, ondersteuning en bevestiging van de leefwereld van de bewoner.
- We geloven dat zorgzame nabijheid leidt tot vertrouwen en rust.
- We willen de bewoner uitnodigen, om binnen de eigen mogelijkheden, nog zelf keuzes te maken om zo optimaal mogelijk te functioneren.
- We willen structuur bieden in dagindeling en woonomgeving.
- We willen een fixatiearm beleid voeren waarbij we een voortdurend evenwicht zoeken tussen veiligheid en vrijheid.
Wij zorgen voor een aangename, veilige en huishoudelijke sfeer.
De afdeling van de eerste verdieping van het woon- en zorgcentrum biedt leefgroepwerking aan om de dementerende bewoner een aangepaste begeleiding te kunnen bieden. Bij bewoners met beginnende of matige dementie ligt het accent voornamelijk op het bieden van structuur gedurende de hele dag. De ergotherapeut biedt elke ochtend een aangepaste en een voor hen herkenbare activiteit aan. ’s Middags genieten de bewoners van een gezamenlijk middagmaal. In de namiddag is er een ontspanningsactiviteit voorzien.
Bij mensen met ernstige of verzonken dementie ligt het accent op het aanbieden van rust. Het is de bedoeling dat we een rustige omgeving creëren waar de bewoner zich geborgen en veilig voelt. Om maximale veiligheid te garanderen verblijven deze bewoners binnen een afzonderlijke eenheid van de afdeling met een hogere bescherming. Tijdens de snoezeltherapie of het geven van een relaxatiebad laten we de bewoners intens genieten van de dichte nabijheid en warmte van de zorgverleners.
Er bestaat een werkgroep dementie die multidisciplinair is samengesteld. Onze medewerkers krijgen een goede begeleiding en mogelijkheid tot vorming om hun competenties tot belevingsgericht werken te optimaliseren. Het streven naar goede begeleiding en het feit dat de bewoners zich erkend en gewaardeerd voelen, geeft voor beide partijen vertrouwen en voldoening. De betrokkenheid van de familie zijn hierbij een onmisbare schakel. De verantwoordelijke inzake zorg voor ouderen met dementie in Sint-Bernardus is : Lore De Roo - Stafmedewerker dementiezorg